Κατά τους χρόνους της Τετραρχίας ο ΙππόδρομοςΡωμαϊκός ιππόδρομος (Circus): Τύπος κτιρίου με σύνθετη αρχιτεκτονική μορφή όπου διεξάγονταν ιπποδρομ Περισσότερες Πληροφορίες ήταν ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια οικοδομήματα, διότι, εκτός από τους αγώνες που διεξάγονταν σε αυτόν, αποτελούσε έναν, κατ’ εξοχή, πολιτικό χώρο όπου ο λαός επικοινωνούσε με τον αυτοκράτορα και εξέφραζε τη βούληση του.

Τα ερείπια του Ιππόδρομου, σώζονται αποσπασματικά. Ένα μικρό τμήμα του δυτικού σκέλους είναι ορατό ανατολικά της εκκλησίας της Νέας Παναγίας (πλατεία Φαναριωτών), ενώ άλλα διατηρούνται στα υπόγεια και στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομικών τετραγώνων της πλατείας Ιπποδρομίου και των οδών Δ.Γούναρη, Φ.Εταιρείας και Αγαπηνού.

Ο Ιππόδρομος ήταν κτισμένος νότια της κύριας λεωφόρου που περνούσε κάτω από την Αψίδα, μεταξύ του τείχους της πόλης και του ανατολικού ορίου του ανακτόρου. Η χωροθέτηση αυτή επέτρεπε στον αυτοκράτορα να εισέρχεται, διαμέσου των κτισμάτων του ανακτόρου, στο αυτοκρατορικό θεωρείο (κάθισμα), που βρισκόταν στο δυτικό σκέλος του Ιππόδρομου μεταξύ της «Αψιδωτής αίθουσας» και της Βασιλικής.

Το οικοδόμημα, όπως προκύπτει από την αρχαιολογική έρευνα, είχε μήκος περίπου 450μ. και πλάτος 95μ. Στο βόρειο τμήμα του (κατάλοιπα στην οδό Αγαπηνού), που ήταν καμπύλο, σχηματίζονταν δώδεκα χώροι που πλαισίωναν την κεντρική είσοδο και χρησίμευαν για τη στάθμευση και εκκίνηση των αρμάτων (ιππάφεση). Εκτός από την ιππάφεση στο τμήμα αυτό υπήρχαν και άλλοι χώροι που προορίζονταν για τους Δήμους (αθλητικά σωματεία) της πόλης. Ο Ιππόδρομος προς βορρά ήταν προσπελάσιμος από τη λεωφόρο, ενώ μία ακόμη είσοδος για τους θεατές των αγώνων υπήρχε στη σφενδόνη, δηλαδή στο νότιο κυκλικό τμήμα του οικοδομήματος, το οποίο οριοθετείται νότια της οδού Μητροπόλεως.

Ο στίβοςΟ χώρος όπου διεξάγονταν οι αγώνες είχε πλάτος 80μ., μήκος 430μ. Περισσότερες Πληροφορίες του Ιππόδρομου χωριζόταν κατά μήκος, από ένα χαμηλό τοίχο (εύριποςΟ στίβος κατά µήκος χωριζόταν, από έναν χαµηλό τοίχο (εύριπος, spina), γύρω από τον οποίο έτρεχαν τα άρματα, σε δύο τµήµατα. Περισσότερες Πληροφορίες) με καμπύλα βάθρα στα άκρα, σε δύο τμήματα. Ο τοίχος αυτός, ο οποίος ήταν κεκλιμένος ως προς τις κερκίδες, θα ήταν διακοσμημένος με αγάλματα, δεξαμενές νερού, οβελίσκους κ.α. Η θέση του εύριππου ταυτίζεται με τμήμα της νησίδας της πλατείας Ιπποδρομίου.

Τα καθίσματα ήταν υπερυψωμένα σε σχέση με τον στίβο από τον οποίο χωρίζονταν με ένα ψηλό στηθαίο (πόδιοΤο πόδιο αποτελούνταν από τρία στοιχεία: τη βάση, τον κορμό και την επίστεψη. Περισσότερες Πληροφορίες), ύψους 2μ. περίπου, επενδεδυμένο με μάρμαρα. Η κατασκευή της υποδομής των καθισμάτων ήταν διαφορετική στο ανατολικό και στο δυτικό σκέλος λόγω της γειτνίασης του κτίσματος με το τείχος.

Η κατασκευή του Ιππόδρομου ανέρχεται στις αρχές του 4ου μ.Χ.αιώνα, ενώ σύμφωνα με τις γραπτές πηγές συνέχισε να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Η γραφική αποκατάσταση της κάτοψης του βασίσθηκε στα σωζόμενα οικοδομικά κατάλοιπα και στη συγκριτική μελέτη των σύγχρονων με αυτόν ιπποδρόμων του Μιλάνου και της Κωνσταντινούπολης.

Πλατεία Ιπποδρομίου.
Πλατεία Ιπποδρομίου.
Σφενδόνη. Αναπαράσταση.
Σφενδόνη. Αναπαράσταση.
Αυτοκρατορικό θεωρείο. Αναπαράσταση.
Αυτοκρατορικό θεωρείο. Αναπαράσταση.
Χώροι στάθμευσης και εκκίνησης των αρμάτων (ιππάφεση). Αναπαράσταση.
Χώροι στάθμευσης και εκκίνησης των αρμάτων (ιππάφεση). Αναπαράσταση.
Iππόδρομος. Οικοδομικά κατάλοιπα δυτικού σκέλους (Ιπποδρομίου 7).
Iππόδρομος. Οικοδομικά κατάλοιπα δυτικού σκέλους (Ιπποδρομίου 7).
Ιππόδρομος.Οικοδομικά κατάλοιπα δυτικού σκέλους (Ιπποδρομίου 7). Ανατολική όψη και τομή με γραφική αναπαράσταση.
Ιππόδρομος.Οικοδομικά κατάλοιπα δυτικού σκέλους (Ιπποδρομίου 7). Ανατολική όψη και τομή με γραφική αναπαράσταση.
Ιππόδρομος, τομή δυτικού σκέλους. Γραφική αναπαράσταση.
Ιππόδρομος, τομή δυτικού σκέλους. Γραφική αναπαράσταση.
Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε είναι ξεπερασμένο!

Αναβαθμίστε το για να δείτε σωστά την ιστοσελίδα. Αναβάθμιση τώρα

×