Νότια της Ροτόντας υπήρχε θριαµβική ΑψίδαΗ αψίδα θριάμβου είναι τύπος μνημείου της Ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Περισσότερες Πληροφορίες (η γνωστή σήµερα Καµάρα), η οποία κτίσθηκε, µεταξύ των ετών 298 και 305 µ.Χ., πιθανόν από την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε ανάµνηση της εκστρατείας και της νίκης του Γαλέριου κατά των Περσών.
Το οικοδόµηµα στην τελική του µορφή αποτελούνταν από οκτώ πεσσούς διατεταγµένους ανά τέσσερις σε δύο παράλληλες σειρές. Μεταξύ των πεσσών σχηµατίζονταν τρία τοξωτά ανοίγµατα από τα οποία το µεσαίο ήταν φαρδύτερο και ψηλότερο από τα άλλα. Οι τέσσερις κεντρικοί πεσσοί, οι οποίοι έφεραν µαρµάρινες πλάκες µε ανάγλυφες διακοσµήσεις, ήταν µεγαλύτεροι από τους εξωτερικούς και συνδέονταν µεταξύ τους µε ηµικυλινδρικές καµάρες που υποβάσταζαν θόλο.
Η θριαµβική Αψίδα ήταν κτισµένη στη διασταύρωση δύο αξόνων. Ο ένας ήταν η ευθύγραµµη «ποµπική οδός» µε κιονοστοιχίες, η οποία ξεκινούσε από τη βόρεια όψη της και κατέληγε στη νότια πύλη του περιβόλου της Ροτόντας, και ο άλλος η σηµαντική οδική αρτηρία, η ρωµαϊκή Decumanus maximus, η Μέση ή Λεωφόρος όπως την έλεγαν οι Βυζαντινοί, η οποία διέσχιζε την πόλη από δυτικά προς ανατολικά. Η οδός αυτή, κατάλοιπα της οποίας βρέθηκαν κάτω από το οδόστρωµα και βόρεια της σύγχρονης οδού Εγνατίας, περνούσε ανάµεσα από τους κεντρικούς πεσσούς του θριαµβικό τόξου και κατέληγε στην Κασσανδρεωτική πύλη του ανατολικού τείχους (στο ύψος της πλατείας Συντριβανίου). Στο τµήµα αυτό η οδός είχε πλάτος περίπου 10µ. και πλαισιωνόταν από στοές, οι οποίες κατέληγαν στα ανοίγµατα των µικρών πεσσών της Αψίδας. Κατά µήκος των στοών, που είχαν πλάτος 5,50µ. περίπου, και πίσω από αυτές, ανοίγονταν καταστήµατα.
Σε άµεση επαφή µε τους νότιους µικρούς πεσσούς της Αψίδας υπήρχε µεγάλος ορθογώνιος προθάλαµος διαστάσεων 42,70×17,65µ., κατάλοιπα του οποίου βρέθηκαν κάτω από το οδόστρωµα της Εγνατίας.
Το δάπεδο του προθαλάµου ήταν 0,90µ. χαµηλότερα από αυτό των στοών και έφερε ψηφιδωτό µε γεωµετρικά και φυτικά µοτίβα. Στο νότιο τοίχο του υπήρχε άνοιγµα 18 περίπου µέτρων, από όπου ξεκινούσε µνηµειώδης µαρµάρινη κλίµακα, µήκους 4µ., µε 11 αναβαθµούς, η οποία οδηγούσε, σύµφωνα µε κάποιους ερευνητές, σε µία µεγάλη πλατεία της πόλης από όπου µπορούσε κανείς να εισέλθει στον ιππόδροµο που βρισκόταν στα ανατολικά της.
Νότια της πλατείας ήταν κτισµένη η λεγόµενη «Αψιδωτή αίθουσα» του συγκροτήµατος, τα ερείπια της οποίας είναι ορατά στον αρχαιολογικό χώρο της οδού ∆. Γούναρη.
Αναβαθμίστε το για να δείτε σωστά την ιστοσελίδα. Αναβάθμιση τώρα